Miért ég A Gyomrom?

Tartalomjegyzék:

Videó: Miért ég A Gyomrom?

Videó: Miért ég A Gyomrom?
Videó: HONEYBEAST – Így játszom | Official Music Video 2023, Június
Miért ég A Gyomrom?
Miért ég A Gyomrom?
Anonim

A gyomorban történő égés a gasztro-nyelőcső reflux betegségének jele lehet.

A gyomorban történő égés, más néven dyspepsia, nem ritka. A FamilyDoctor.org beszámolója szerint minden negyedik ember diszpepsziában szenved valamikor az életében. A vény nélkül kapható gyógyszerek bizonyos esetekben segíthetnek a gyomorégés enyhítésében, de a tartós vagy súlyos égéshez orvosa értékelést és kezelést igényel.

Tünetek

A dyspepsia tünetei lehetnek rágó vagy égő fájdalom, puffadás, böfögés, gyomorégés, étvágytalanság, hányinger és hányás. A tünetei következetesek lehetnek, vagy csak alkalmanként vagy étkezés után jelentkezhetnek.

Okoz

A dyspepsia a gastroesophagealis reflux betegség vagy a GERD jele lehet. A nyelőcső alján található záróizom gyengesége vagy a záróizma hiányos lezárása lehetővé teszi, hogy az élelmiszer és a gyomorsav visszafolyjon a nyelőcsőbe, ha GERD van. A dyspepsia a gyomorfekély vagy a gyomorhurut, a gyomor nyálkahártyájának gyulladásának jele is lehet. A gyulladáscsökkentő gyógyszerek gyakori használata irritálhatja a gyomrot és égő fájdalmat okozhat.

Diagnózis

A vér-, lélegzet- és székletvizsgálatok kimutathatják a H. pylori antitesteket, amelyek gyomorhurutot és gyomorfekélyt okozhatnak. Orvosa javasolhatja a vékonybél és a gyomor röntgenfelvételét, valamint a felső gyomor-bélrendszeri endoszkópiát, ha égő fájdalom jelentkezik a gyomorban. Az eljárás során orvosa a szájába helyezett világító csővel megvizsgálja a gyomor-bélrendszert a nyelőcsőtől a vékonybélig. Orvosa eltávolíthatja a gyanús szöveteket a gyomor nyálkahártyájáról, és endoszkópia során tesztelheti H. pylori vagy más problémák szempontjából. Ha a tesztek H. pylori jelenlétére utalnak, orvosa utóvizsgálatokat kérhet a kezelés után annak biztosítása érdekében, hogy az antitestek megszűnjenek.

Kezelés

A gyomor égésének kezelése az októl függ. A gyulladáscsökkentő használat visszaszorítása vagy más gyógyszeres kezelés segíthet enyhíteni az égő fájdalmat, amelyet a túl sok gyulladáscsökkentő szedése okoz. Ha gyomorhurut vagy GERD van, orvosa javasolhatja, hogy vegyen savcsökkentőket a gyomor savainak semlegesítésére. A vény nélkül kapható és vényköteles sav blokkolók és protonpumpa-gátlók segítenek csökkenteni vagy blokkolni a savtermelést, és segítenek a nyelőcső irritált szövetének gyógyításában.

Az orvosok antibiotikumokat, bizmutot és protonpumpa-gátlókat írnak fel, ha a H. pylori antitestek gyomorhurutot vagy gyomorfekélyt okoznak. A protonpumpa-gátlók akkor is hasznosak lehetnek, ha fekélyét nem H. pylori antitestek okozzák - írja a Medline Plus.

Figyelem

Keresse fel orvosát, ha az égés több mint egy hétig tart, az otthoni kezelés ellenére. Ritka esetekben az égő gyomorfájdalom a gyomorrák jele lehet. A gyomorrák egyéb lehetséges tünetei: emésztési zavar, hányinger, gyomorégés, megmagyarázhatatlan fogyás, nyelési nehézség, vér a székletben, hányás, nyelési nehézség vagy folyadékgyülem a hasban.

A téma által népszerű