Hogyan Működnek Az Antitestek?

Tartalomjegyzék:

Videó: Hogyan Működnek Az Antitestek?

Videó: Hogyan Működnek Az Antitestek?
Videó: Vércsoportok - fenotípusok (Olvasd el a leírást) 2023, Június
Hogyan Működnek Az Antitestek?
Hogyan Működnek Az Antitestek?
Anonim

Az antitestek leírása

Ha a test egy kórokozónak van kitéve, mint egy vírus, az immunrendszer antitesteket hoz létre a kórokozóval szemben. Ezek az antitestek a vérben maradnak. A következő alkalommal, amikor a test ki van téve ennek a kórokozónak, az antitestek megtámadják, mielőtt megbetegedhetnénk bennünket. Mintha a test minden pontot közölne, és figyelmezteti az immunrendszert, hogy figyeljen bizonyos kórokozókra. Amikor ezek a kórokozók megérkeznek, az immun aktiválja az antitesteket, hogy megbirkózzon a betolakodóval.

Hogyan képződnek az antitestek

Az immunrendszer számos különböző típusú fehérvérsejtet tartalmaz, beleértve a B-limfocitákat is. A B-limfociták a csontvelőben képződnek és antitesteket képeznek. Amikor egy kórokozó bejut a szervezetbe, az immunrendszer beindítja a B-limfocitákat, hogy az adott kórokozóra specifikus antitesteket képezzenek. Miután a kórokozó megsemmisült, az antitestek tovább élnek a testben, őrködnek, ha a kórokozó visszatér.

Semlegesítés

Egyes kórokozók a testsejtek megfertőzésével szaporodnak. Semlegesítéssel az antitestek kötődnek a kórokozóhoz, és antitest / patogén komplexeket alkotnak. Ezek a komplexek alkalmatlanná teszik a kórokozót azáltal, hogy megakadályozzák a test más sejtjeivel való kommunikációt. Ha a kórokozó nem tud kommunikálni, akkor elhal. Képzeljen el egy számítógépes rendszert egy kifinomult tűzfallal. A tűzfal behatolást észlel, és bezárja a portot, mielőtt a vírus vagy a trójai faló megtámadná a számítógépet, és kommunikálhatna a többi fájllal.

Opsonizáció

Az immunrendszer speciális fehérvérsejtekkel rendelkezik, amelyeket fagocitáknak neveznek. Ezeket a sejteket kifejezetten az ellenséges sejtek elpusztítására és felhasználására tervezték. Opszonizációval az antitestek kötődnek a kórokozóhoz, és kémiai anyagot szabadítanak fel a fagocita sejtek vonzására. Képzeljen el egy őrző kutyát (antitestek), aki betörést hajt be egy betörőbe és ugat, hogy jelezze a tartózkodási helyét, amíg valaki megérkezik, hogy a betörőt börtönbe vigye.

Kiegészítő aktiválás

Néhány ellenanyag kettős hatást fejt ki a behatolók megkötésével és megjelölésével, valamint a komplement aktiválásával. A komplement egy olyan fehérje lánc, amely segíti a fertőzött sejtek, vírusok és baktériumok elpusztítását. Képzelje el, hogy az őrző kutya (antitestek) sarokba szorítja a betörőt és jelzi a helyét. A biztonsági őr (kiegészítő) megérkezik a helyszínre, és megbilincseli a betörőt. Ezután a rendőrség (fagociták) megérkezik, hogy a betörőt börtönbe vigyék.

Amikor az antitestek kudarcot vallanak

Az immunrendszer elképesztően bonyolult és hatékony gép. Vannak azonban esetek, amikor az immunrendszer túlreagálhat és rosszul működhet. Autoimmun betegség esetén a test antitesteket hoz létre saját egészséges sejtjeivel szemben. A Nemzeti Orvostudományi Könyvtár szerint több mint 80 típusú autoimmun betegség létezik, beleértve a lupuszt, a szklerodermát és a Hashimoto-féle pajzsmirigy-gyulladást.

A téma által népszerű