Pattanás Vagy Köhögés A Mellkasban

Tartalomjegyzék:

Videó: Pattanás Vagy Köhögés A Mellkasban

Videó: Pattanás Vagy Köhögés A Mellkasban
Videó: 10 LENYŰGÖZŐ DOLOG ✔ Amit NEM TUDTÁL a Saját Testedről! [LEGJOBB] 2023, Június
Pattanás Vagy Köhögés A Mellkasban
Pattanás Vagy Köhögés A Mellkasban
Anonim

A mellkasi csapkodást a rendellenes elektromos impulzusok okozzák.

A mellkasi csapkodást vagy köhögésérzetet orvosilag pitvarfibrillációnak nevezik, amely a szívritmuszavar egyfajta aritmia. A pitvarfibrilláció gyenge véráramlást eredményez a test többi részén, és bár maga az állapot nem életveszélyes, orvosi vészhelyzetnek tekintik, mert súlyos szövődményekhez vezethet.

Fiziológia

A szív tartalmaz egy természetes pacemakert, az úgynevezett szinoatrialis vagy SA csomópontot. Az SA csomópont elektromos impulzust ad ki, amely a szív összehúzódását jelzi. Normális körülmények között a szív meghatározott sorrendben dobog, így a vér szövődmények nélkül áramolhat a testen. A pitvarfibrillációval rendelkezőknél az elektromos jelek kaotikusak és rendellenesen gyorsak. Ez a szív két felső kamráját szabálytalanul és túl gyorsan összehúzza, ami a mellkasban csapkodó érzést okoz. Amikor a felső kamrák túl gyorsan ütnek, az alsó kamrák nem maradhatnak szinkronban velük. Ennek eredményeként a vér felhalmozódik a szív felső kamráiban vagy pitvarokban, és nem pumpálódik az alsó kamrákba vagy a kamrákba.

Okok és kockázati tényezők

A pitvarfibrilláció a szív elektromos rendszerének fizikai károsodásának eredményeként következik be. Az Országos Szív-, Tüdő- és Vérintézet szerint ezt a kárt gyakran koszorúér-betegség vagy magas vérnyomás okozza. A pitvarfibrilláció egyéb lehetséges okai a veleszületett szívhibák, a szívbillentyűk rendellenességei, a tüdőbetegségek és a vírusfertőzések. A pitvarfibrilláció kialakulásának kockázata növekszik az életkor előrehaladtával és azoknál, akik dohányoznak vagy alkohollal visszaélnek. A családtörténet is szerepet játszik a pitvarfibrilláció kialakulásának kockázatában.

Tünetek

A pitvarfibrilláció egyéb tünetei a mellkasi csapkodás vagy köhögés érzése mellett a szívdobogás, légszomj, zavartság, szédülés, könnyedség, ájulás és fáradtság. A Medline Plus megjegyzi, hogy a tünetek hirtelen kezdődhetnek vagy megszűnhetnek, mivel a pitvarfibrilláció gyakran önmagában indul be és normalizálódik.

Kezelés

A pitvarfibrilláció kezelése a tünetek súlyosságától és a fibrilláció okától függ. Vészhelyzetekben áramütést vagy intravénás gyógyszereket lehet alkalmazni a szív normális ritmusának helyreállítására. A pitvarfibrilláció kezelésére gyakran olyan napi gyógyszereket írnak fel, amelyek lassítják a szabálytalan szívverést és megakadályozzák a pitvarfibrilláció visszatérését. Ha a gyógyszerek nem hatékonyak, vagy az állapotnak nagy a kockázata, hogy súlyos szövődményeket okozhat, rádiófrekvenciás ablációnak nevezett eljárást lehet végrehajtani. Ennek az eljárásnak az során elektródokon keresztül elektromos jeleket juttatnak el a szív meghatározott területeire, hogy elpusztítsák a pitvarfibrillációt okozó területeket. A rádiófrekvenciás abláción átesett emberek többségének állandó pacemakerre lesz szüksége a Medline Plus szerint.

Bonyodalmak

A pitvarfibrilláció rendellenes ritmusa miatt a vér összegyűlhet a pitvarokban, és vérrögöket képezhet. Ezek a vérrögök eljuthatnak az agyba, és blokkolhatják a véráramlást, agyvérzést eredményezve. Az ellenőrizetlen pitvarfibrilláció gyengítheti a szívizmokat és szívelégtelenséget okozhat.

Ez vészhelyzet?

Ha súlyos orvosi tüneteket tapasztal, kérjük, olvassa el az Országos Orvostudományi Könyvtár azon tüneteinek listáját, amelyekre sürgősségi orvosi ellátásra van szüksége, vagy hívja a 911-es telefonszámot. Ha úgy gondolja, hogy COVID-19-e van, használja a CDC Coronavirus önellenőrzőjét.

A téma által népszerű