Hogyan Lehet Növelni A Rotátor Mandzsetta Keringését

Tartalomjegyzék:

Videó: Hogyan Lehet Növelni A Rotátor Mandzsetta Keringését

Videó: Hogyan Lehet Növelni A Rotátor Mandzsetta Keringését
Videó: Rotátorköpeny erősítés (Váll fájdalom és sérülés megelőzése) 2023, Június
Hogyan Lehet Növelni A Rotátor Mandzsetta Keringését
Hogyan Lehet Növelni A Rotátor Mandzsetta Keringését
Anonim

A forgó mandzsetta a kis izmok és inak csoportja, amelyek mozgatják és stabilizálják a karját a sekély válldugóban. Mivel a forgó mandzsetta a vállmozgások széles skáláját teszi lehetővé, a sérülések gyakoriak. A forgó mandzsetta sérülései gyengeséget és fájdalmat okoznak, különösen akkor, ha a karját a vállmagasság fölé emelik. A gyógyulás érdekében a vérnek oxigénnel és tápanyagokkal kell táplálnia a rotációs mandzsettát. A rotátor mandzsetta rehabilitációja ezért vérkeringési terápiákat igényel, hogy ösztönözze a sérült terület véráramlását. Ha nem sérült meg, akkor a forgó mandzsetta fokozott keringése megakadályozhatja a sérülések bekövetkezését.

Aktív pihenés

Képek
Képek

Ha rotációs mandzsetta sérülést tapasztalt, pihentesse vállát a sérülés után négy-öt napig, vagy addig, amíg a duzzanat alábbhagy. A pihenés nem a teljes tétlenséget jelenti, hanem az aktív pihenést. Vezesse be a nem súlyt megmozgató mozdulatokat a mindennapjaiba, amint a fájdalom megengedi, és próbáljon nem kedvezni a vállának. A pihenés enyhíti a váll duzzadását, és az enyhe aktivitás elősegíti a sérült terület folyamatos véráramlását. Az enyhe vállmozgás megakadályozza az ízület megmerevedését és az izmok sorvadását, és csökkenti a fagyott váll kialakulásának kockázatát.

Jég- és hőterápiák

Képek
Képek

Ha a válla gyulladt, vigyen jeget a vállára a duzzanat csökkentése érdekében. Kerülje a meleget ilyenkor, mert növeli a gyulladást. Négy-öt nappal a sérülés után, vagy ha a gyulladás alábbhagy, melegítsen a vállára a vérkeringés fokozása érdekében. Alkalmazzon nedves hőt, ha lehetséges. A jó hőforrások közé tartoznak a gőzfürdők, forró zuhanyok, fűtött nedves törülközők, hőcsomagolások és fűtőpárnák. A terület keringésének fokozása mellett a hő megkönnyítheti a görcsöket és az izmok feszességét. Ha csökkenteni kívánja a rotátor mandzsetta sérülésének kockázatát, akkor fontolja meg, hogy edzés előtt hőt adjon a vállára.

Masszázs és keringés

Képek
Képek

A masszázs terápiája segíthet a rotátor mandzsetta tendinitiszével kapcsolatos fájdalom és merevség enyhítésében. A masszázs az izmok görcsét is ellazítja, hogy tovább segítse a gyógyulását. Még a nem sérült egyéneknél is a mély szöveti masszázs stimulálja a vér áramlását a területre azáltal, hogy felszabadítja az izmok feszültségét, amely egyébként gátolná a vér áramlását. A sérülések elkerülése érdekében foglaljon rendszeres masszázst fitneszprogramjába.

Mozgás és forgalom

Képek
Képek

Ha a rotátor mandzsettája megsérült, a vállának gyógyulásakor vigyen be egyre több mozgást a terápiás programba. Dolgozzon a fájdalom és a mozgástartomány széléig, növelve a mozgását, ahogy a mozgástartománya javul és a fájdalma csökken. Olyan helyzetekben, amikor a válla hosszabb ideig mozdulatlan marad, időnként mozgassa a vállát, hogy biztosítsa a megfelelő vérellátást.

Váll nyújtózkodik

Képek
Képek

Ugyanúgy, ahogy a masszázs és a mozgás ösztönzi a véráramlást, a nyújtás növeli a keringést. A feszes izmok blokkolják a vér áramlását. A gyengéd nyújtás lehetővé teszi a vér visszatérését a területre. Soha ne ugráljon, és ne erőltesse a vállát. Vigye lassan a vállát a szakaszon, amíg el nem éri a mozgástartományát, majd tartsa a helyzetet 20-30 másodpercig. Ha felépül a sérüléséből, csak addig nyújtózkodjon, ahol enyhe nyújtást érez, és ne fájdalmat.

Ez vészhelyzet?

Ha súlyos orvosi tüneteket tapasztal, kérjük, olvassa el az Országos Orvostudományi Könyvtár azon tüneteinek listáját, amelyekre sürgősségi orvosi ellátásra van szüksége, vagy hívja a 911-es telefonszámot. Ha úgy gondolja, hogy COVID-19-e van, használja a CDC Coronavirus önellenőrzőjét.

A téma által népszerű