Mi Teszi A Kútvizet Biztonságosan Inni?

Tartalomjegyzék:

Videó: Mi Teszi A Kútvizet Biztonságosan Inni?

Videó: Mi Teszi A Kútvizet Biztonságosan Inni?
Videó: Gyömbéres zöldborsókrém leves ! Rendkívül tartalmas és laktató annak ellenére, hogy krémleves :-) 2023, Június
Mi Teszi A Kútvizet Biztonságosan Inni?
Mi Teszi A Kútvizet Biztonságosan Inni?
Anonim

A kútvizet ellenőrizni kell, hogy biztosan inni lehet-e.

A legtöbb kútvíz biztonságos inni, de az iváshoz használt kútvíz egészségügyi kockázatokkal járhat. A kútvíz tartalmazhat mikroorganizmusokat és vegyszereket, amelyek megbetegedhetnek. "A sok embert kiszolgáló nyilvános ivóvízrendszerektől eltérően az egészségügyi hatóságok nem ellenőrzik a kútvíz minőségét" - mondja Michael Gochfeld, Ph. D., a Robert Wood Johnson Orvostudományi Egyetem környezeti és munkahelyi orvoslás professzora. a New Jersey-i Piscataway-ben. Ez azt jelenti, hogy a kút tulajdonosának kell gondoskodnia arról, hogy a kút vize biztonságos legyen.

Jelentőség

A Környezetvédelmi Ügynökség (EPA) szerint az amerikaiak körülbelül 15 százaléka a kútvízre támaszkodik az iváshoz. A szennyezett kútvíz hányingert, hasmenést és hányást okozhat, és súlyos egészségügyi problémákhoz vezethet, mint például rák, vesebetegségek és agykárosodás - mondja Dr. Gochfeld. A nitrátok néven ismert szennyeződések különösen veszélyesek a csecsemők számára, mert az EPA szerint megzavarhatják az oxigén áramlását a csecsemők vérében. A szennyező anyagok rendszeres vizsgálata és egyéb óvintézkedések segítenek abban, hogy a kútvíz biztonságosan fogyasztható.

Éves tesztelés

Az EPA szerint a kutak vizét minden évben meg kell vizsgálni baktériumok és nitrátok szempontjából. Az EPA szerint a sekély kutakban a leginkább hasmenéshez és hányáshoz vezető baktériumok vannak kitéve. A szeptikus rendszerek és az állatok közelében lévő kutak érzékenyek a nitrátokra, mivel emberi és állati hulladékból származnak. 2010-től a magán laboratóriumok 10-20 dollárt számítanak fel ezeknek a szennyeződéseknek a tesztelésére, de az EPA szerint a helyi egészségügyi osztály ingyen tesztelhet. Az egész évben használt kutak esetében a legjobb alkalom a tesztelésre a nyár végén. Táborok és nyári otthonok esetében az EPA azt javasolja, hogy tesztelje, amikor beköltözik.

Egyéb tesztelés

A kút tulajdonosoknak három-öt évente tesztelniük kell ólmot, arzént, radont, uránt és bizonyos egyéb nehézfémeket Gochfeld szerint. Az EPA azt javasolja, hogy teszteljék ezeket a szennyeződéseket is a kút első használata előtt. Az EPA szerint ezek a tesztek több száz dollártól több ezer dollárba kerülhetnek. Ha szennyezőt találnak, az eredmények tartalmazzák a szennyező anyag koncentrációját és azt, hogy ez a koncentráció meghaladja-e a biztonságos ivóvíz normát.

Well helye

Az EPA azt javasolja, hogy a kutak legyenek 50 láb távolságra a szeptikus tartályoktól és az állattartó udvaroktól, 100 méterre a kőolajtartályoktól és a folyadékzáró trágyatárolóktól, valamint a lábaktól 250 méterre. A kútját is úgy kell elhelyezni, hogy az esővíz elfolyjon tőle. Az esővíz káros baktériumokat és vegyszereket képes felvenni a föld felszínére. Ha összegyűlik a kút közelében, beszivároghat.

Karbantartás

A kút megfelelő karbantartása elősegíti az ivóvíz biztonságát. Az EPA azt javasolja, hogy rendszeresen vizsgálja meg a kútját repedezett vagy korrodált kútburkolatok, törött vagy hiányzó kútfedél, valamint a felületi tömítések leülepedése és repedése szempontjából. Időnként ellenőrizze, hogy nincsenek-e szivárgások a föld alatti tárolótartályokban, amelyek otthoni fűtőolajat, dízelt vagy benzint tárolnak. Győződjön meg arról, hogy a kútja jól védett-e a háziállatok, a vadon élő állatok és a haszonállatok hulladékától. Minimalizálja a műtrágyák és növényvédő szerek használatát, amelyek a talajvízbe kerülhetnek.

Vízszűrők

A szűrők és más magántisztító rendszerek elősegíthetik a kút vízében lévő szennyeződések eltávolítását. A szénszűrőket használók eltávolítják az ólmot és néhány nehézfémet. Mások, például a fordított ozmózisos rendszerek, eltávolítják azokat a szennyeződéseket, amelyeket nem feltétlenül fognak el a szénszűrők. "A vízszűrők adhatnak némi nyugalmat, de még mindig tesztelni kell, mert a szűrők nem távolítják el az összes szennyeződést a kút vízéből" - hangsúlyozza Gochfeld.

A téma által népszerű