A Pulzusszám A Szívroham Során

Tartalomjegyzék:

Videó: A Pulzusszám A Szívroham Során

Videó: A Pulzusszám A Szívroham Során
Videó: Pulzus, pulzusmérés - Okos Doboz 2023, Június
A Pulzusszám A Szívroham Során
A Pulzusszám A Szívroham Során
Anonim

Szívroham és pulzusszám

A Merck Manuals, egy online orvosi könyvtár, azt mondja: "Az akut koszorúér-szindrómák a koszorúér hirtelen elzáródásából származnak. Ez az elzáródás instabil anginát vagy szívrohamot, vagy miokardiális infarktust okoz, az elzáródás helyétől és mértékétől függően." A normál pulzusszám 60-80 ütés / perc, de egy szívroham alatt ez a frekvencia megváltozik a zavart véráramlás miatt. A szívroham a szívroham alatt változhat a túl lassútól vagy a gyorstól a szívdobogásig, sőt az átugrott ütemekig is. Ahol a szív elzáródása bekövetkezik, gyakran közvetlen összefüggés van a pulzus típusával.

Bradycardia

A szívroham során gyakran előfordul a lassú pulzus. A bradycardia pulzusszám 60 ütés / perc alatt van, és gyakran szívrohammal mellkasi fájdalom vagy angina társul. Ha a pulzus túl lassú, gyakran 40 ütés / perc alatt van, szédülés, elájulás, koncentrációképtelenség és veszélyesen alacsony vérnyomás alakul ki. A Mayo Klinika azt mondja: "A bradycardiát valami okozza, amely megzavarja a normális elektromos impulzusokat, szabályozva a szív pumpáló hatásának sebességét. Sok minden okozhat vagy hozzájárulhat a szívének elektromos rendszerével kapcsolatos problémákhoz."

Tachycardia

"A tachycardia a normálnál gyorsabb pulzus. Az egészséges felnőtt szív percenként 60–100-szor dobog, amikor az ember nyugalomban van. Ha tachycardia van, a szív felső vagy alsó kamrájában, vagy mindkettőben előforduló arány jelentősen megnőtt. A pulzusszámot a szívszöveteken keresztül küldött elektromos jelek szabályozzák. A tachycardia akkor fordul elő, amikor a szív rendellenessége gyors elektromos jeleket eredményez. " (lásd a 3. hivatkozást) Szívroham esetén a szívizom károsodása felgyorsulhat, de a bekövetkezett károsodás azt jelenti, hogy a gyorsan összehúzódó szív nagyon kevés vért pumpál. "A tachycardia komolyan megzavarhatja a normális szívműködést, növelheti a stroke kockázatát, vagy hirtelen szívmegállást vagy halált okozhat." (lásd a 3. hivatkozást)

Szívblokkok

A szívroham során bekövetkező különösen halálos típusú pulzus a szívblokk. Három típusú blokk létezik, amelyek mindegyike fokozatosan súlyosabb tüneteket okoz. Szívroham során az elektromos vezetőrendszer egyes részei eltömődhetnek vagy megsérülhetnek. Ha az elektromos jelet blokkolják vagy megváltoztatják, akkor a szervezett ütés késleltetett pulzus-választ eredményez. A szívblokkok lassúak, és gyakran a test nagyon gyenge perfúziójával járnak, ami eszméletvesztést okoz.

Korai kamrai összehúzódások

Korai kamrai összehúzódások vagy PVC-k szívrohammal fordulhatnak elő, de azok egészséges és jó szívvel rendelkező embereknél is gyakoriak és jóindulatúak. De szívrohamok esetén, ha a szívizom károsodást szenved a véráramlás hiányából, ingerlékennyé válik; minél ingerlékenyebbé válik, annál több PVS fordul elő. A sorban előforduló PVS-eket kupléknak nevezik, és a mellkasban dobogó vagy csapkodó érzéshez vezetnek. "A korai kamrai összehúzódások extra, rendellenes szívverések, amelyek a szíved két alsó pumpáló kamrájának vagy kamrájának egyikében kezdődnek. Ezek az extra ütemek megzavarják a rendszeres szívritmusodat, néha flip-flop vagy átugrott érzést okoznak a mellkasodban." a Mayo Klinika azt mondja. Minél gyakoribbak a PVC-k, annál nagyobb a pulzus, ezért gyakran magasabb pulzusszámhoz társulnak. A PVC-k azonban bármilyen pulzusszámmal láthatók.

Szakértői betekintés

A mentősök és mások, akik klinikailag dolgoznak együtt, tudják, hogy a pulzusszám a szívrohamtól függ, és gyakran változik a szívroham során. Gyakran a beteg homályos tünetekkel és normál elektrokardiogrammal vagy EKG-vel jelentkezik, és néhány perc múlva az EKG lassú pulzusszámot mutat, és a beteg eszméletlen. Mivel a szívizom károsodása az elzáródott artéria miatt következik be, a pulzusszám megváltozhat, és gyakran szívmegállássá alakul.

A téma által népszerű