Citromsavat Tartalmazó Gyümölcslevek

Tartalomjegyzék:

Videó: Citromsavat Tartalmazó Gyümölcslevek

Videó: Citromsavat Tartalmazó Gyümölcslevek
Videó: Valódi gyümölcslevek és szörpök a Nektáriától 2023, Június
Citromsavat Tartalmazó Gyümölcslevek
Citromsavat Tartalmazó Gyümölcslevek
Anonim

Egy pohár citromlé és citrom-ék

A citromsav vagy citrát egy szerves sav, amely minden gyümölcsben létezik, különösen a gyümölcslevek készítéséhez használt citrusfélékben. A gyümölcslé citromsavtartalma változó, a gyümölcs fajtájától és a citromsav-adalékanyagok használatától függően. Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala a citromsavat biztonságos természetes savnak tartja az étrendben. Az FDA jelentése szerint napi 500 milligramm citromsav fogyasztása nincs káros hatással.

Pucker Up

A citromsav a tettes, ami miatt az ajkai felhúzódnak, amikor egy falatot meg citromot fogyasztanak, vagy édesítetlen citromlevet kóstolnak. Ez a savanyú íz a gyümölcs citromsavjából származik. A citromgyümölcsök, mint a citrom, a lime, a narancs és a grapefruit tartalmazzák a legnagyobb citromsavkoncentrációt, így az ezekből a gyümölcsökből készült gyümölcslevek fanyar, ízes ízt adnak. A kereskedelemben készített léitalokhoz hozzáadott citromsav növeli a finom ízt és megőrzi a lé színét.

Természetes citromsav

A citromsav legnagyobb koncentrációja citromlében fordul elő 1,44 gramm / uncia lével. Dr. Kristina L. Penniston, a Wisconsini Egyetem Orvostudományi Karának adatai szerint a mészlé a második helyen áll, unciánként 1,38 gramm / uncia. A friss narancslé vagy a koncentrátumból készült narancslé unciánként körülbelül 0,25 gramm citromsavat tartalmaz. A grapefruitlé unciánként 0,0068 grammot tartalmaz.

Citromsav adalékok

A kereskedelemben készített léitalok citromsavtartalma a gyártótól függően változó, de 0,03 gramm unciánként 0,22 gramm / unciáig terjedhet. Néhány mesterségesen ízesített és édesített gyümölcslében, amelyek valójában nem tartalmaznak gyümölcsöt, több citromsav lehet, mint a citrusfélékben természetesen előforduló citrátban.

Energia löket

A lében lévő citromsavnak nincs tápértéke, de az anyagcseréhez szükséges. Reginald H. Garrett és Charles M. Grisham, a "Biokémia" című könyv szerzői szerint a citromsav kritikus fontosságú energiát biztosítani a sejtjeinek azáltal, hogy szénhidrátokat, fehérjéket és zsírsavakat vízzé és szén-dioxiddá alakít. Ezt a folyamatot citromsav-ciklusnak nevezik.

Igyál mértékkel

Citromsavat tartalmazó gyümölcslevek ivásakor a mértékletesség a kulcs. A túl sok citromsav alacsony pH miatt a fogzománc erózióját okozhatja. A "Tufts Dental Medicine" magazin cikke szerint a citrom és a citromlé pH-értéke 2-nél kisebb, ami hasonló az akkumulátor savának maró tulajdonságaihoz. Ha hajlamos a rákos sebekre, a túl sok citromsavat tartalmazó lé fogyasztása járványokat okozhat.

A téma által népszerű