Szoláriumok és D-vitamin

Tartalomjegyzék:

Videó: Szoláriumok és D-vitamin

Videó: Szoláriumok és D-vitamin
Videó: D-vitamin Hasznosulást segítő és gátló tényezők 2023, Június
Szoláriumok és D-vitamin
Szoláriumok és D-vitamin
Anonim

A beltéri barnulás növeli a D-vitamin szintjét, de bizonyos kockázatokkal jár.

A szoláriumok használatáról és biztonságáról évek óta éles vita folyik, mindkét oldalon határozott vélemények vannak. A szoláriumok használata a D-vitamin növelése érdekében még vitatottabb téma; Míg egyesek azt állítják, hogy a D-vitamin megfelelő szintje létfontosságú az egészséges immunrendszer számára, mások a veszélyes UVA- és UVB-sugarakra utalnak.

Hogyan működnek a szoláriumok

A szoláriumok általában kétféle módszert kínálnak a barnulásra; egy ágy vagy egy álló kapszula. Mindkettő fluoreszkáló izzókat tartalmaz, amelyek UVA és UVB sugarakat bocsátanak ki a bőr barnulására. Az UVB fény a melanocitáknak nevezett epidermisz sejtjeit termeli a melanin pigment előállításához - írja a Pink Fridge online magazin. Az UVA fény oxidálja a melanint, amely a bőr tónusától függően sárgás vagy barnás színt eredményez. A Pink Fridge szerint a bőrszín sötétebbé tétele érdekében egy szoláriumban több foglalkozásra van szükség.

Mi a D-vitamin?

A D-vitamin egy zsírban oldódó vitamin, amelyet akkor állítanak elő, amikor a napfény reagál a bőrrel - írja az Étrend-kiegészítők Hivatala. A Mayo Klinika szerint a D-vitamin elengedhetetlen a kalcium felszívódásához és a normális foszfor- és kalciumszint fenntartásához a vérben. Segíthet megelőzni az angolkórt és a felnőtteknél az osteomalaciát és az oszteoporózist. Egyes tanulmányok azt is kimutatták, hogy ez valószínűleg segít megelőzni a magas vérnyomást, számos autoimmun betegséget, sőt a Mayo Clinic szerint a tüdőrákot is. A D-vitamin néhány ételben is jelen van, például tőkehalmájolajban, zsíros halakban, tojásokban és dúsított tejben és gabonafélékben. Az Étrend-kiegészítők Hivatala azt javasolja, hogy a legtöbb felnőtt napi 200 NE vitamint kapjon, a beviteli szint 50 éves kor után növekedjen.

Szoláriumok és D-vitamin

Mivel a szoláriumok utánozzák a természetes napfényt, a bőr D-vitamint termel. A VitaminDCouncil.org szerint, ha napsütésben vagy szoláriumban tartózkodik, addig, amíg a bőre rózsaszínűvé nem válik, 10 000 és 50 000 NE D-vitamint készíthet.

A szoláriumok támogatására

A szolárium támogatói azt állítják, hogy a magas D-vitamin szint előnyei messze felülmúlják a bőr cserzésének kockázatát a szoláriumozásból - derül ki az USA Today 2005-ös cikkéből, amelynek címe: „A D-vitamin kutatásának orvosai előírhatják a napsütést”. A cikkben kiemelt tanulmány azt állítja, hogy a D-vitamin valóban elfojthatja a kóros sejtnövekedést és a daganatokat tápláló erek képződését, ami viszont elősegítheti a rákos megbetegedések megelőzését. A tanulmány azt is állítja, hogy bár UVA- és UVB-sugaraknak kitéve fennáll a bőrrák kialakulásának veszélye, a bőrrák ritkán halálos, és a leghalálosabb forma, a melanoma is csak a rák okozta halálozások kis százalékát teszi ki.

A szoláriumok ellen

A szoláriumok ellenzői rámutatnak a bőrrák kialakulásának nagy kockázatára azok használatával és a D-vitamin más módon történő megszerzésének képességére. 1992-ben a szoláriumokat a Nemzetközi Rákkutató Ügynökség „valószínűleg rákkeltőnek” minősítette, de 2009 júliusában ezt a minősítést „emberre rákkeltőre” emelték, ami a legmagasabb rákkockázati kategória a 2009-es Time Magazine szerint. cikk „A szoláriumok kockázatainak felmérése” címmel. Ez a besorolás a szoláriumokat ugyanarra a szintre helyezi, mint a radongáz, a plutónium és a rádium. Az IARC tanulmánya azt is állítja, hogy azok az emberek, akik 30 éves koruk előtt kezdenek szoláriumot használni, a cikk szerint 75 százalékkal növelik a bőrrák kialakulásának kockázatát.

A téma által népszerű