Melyek A Nátrium-karbonát Veszélyei?

Tartalomjegyzék:

Videó: Melyek A Nátrium-karbonát Veszélyei?

Videó: Melyek A Nátrium-karbonát Veszélyei?
Videó: Получение карбоната натрия Na2CO3 2023, Lehet
Melyek A Nátrium-karbonát Veszélyei?
Melyek A Nátrium-karbonát Veszélyei?
Anonim

Legyen óvatos, ha nátrium-karbonáttal dolgozik, hogy elkerülje a sérüléseket.

Mosószódának és szódabikarbónának is nevezik, a nátrium-karbonát felhasználási területe széles. Emelheti az uszoda pH-értékét, ha a víz túl savas, szerepet játszik az üveg- és papírgyártásban, valamint egyes fehérítők és automatikus mosogatószerek alkotóeleme. Mivel a nátrium-karbonát maró hatású, a vele való munkavégzés bizonyos veszélyeket jelent.

Belégzési veszélyek

Az Iowa Állami Egyetem szerint a nátrium-karbonát por belélegezve káros. Irritálja a légutakat, égő fájdalmat okozhat az orrban és a torokban, köhögést, zihálást és légszomjat. A nátrium-karbonát por belélegzése akár tüdőödémát vagy folyadék felhalmozódást is okozhat a tüdőben. A nátrium-karbonát ismételt belégzése vagy tartós expozíció a fog eróziójához, orrduguláshoz, orrvérzéshez, az orrszeptum károsodásához, hörghuruthoz és mellkasi fájdalomhoz vezethet.

Bőr irritáció

A nátrium-karbonát bőrrel való érintkezése irritációt, hólyagokat és égési sérüléseket okozhat, különösen akkor, ha a bőr nedves, amint azt az ISU megjegyzi. A bőr károsodásának megelőzése érdekében öblítse le a bőrt szappannal és vízzel legalább 15 percig. Ha nátrium-karbonáttal dolgozik, viseljen védőkesztyűt és ruházatot, hogy megakadályozza az anyag bőrrel való érintkezését.

Szemkárosodás

A nátrium-karbonát súlyos szemkárosodást okozhat. A szemmel való érintkezés kötőhártya ödémát vagy duzzanatot eredményezhet, és a szaruhártyát is tönkreteheti a J. T. Baker cég honlapja. Viseljen védőszemüveget vagy vegyszeres védőszemüveget, ha nátrium-karbonáttal dolgozik. Ha a nátrium-karbonát mégis a szemébe kerül, azonnal öblítse le bő vízzel legalább 15 percig. Az érintett személy nem tarthatja szorosan a szemét, mert ez növeli a súlyos károk kockázatát.

Belső hatások

Lenyelve a nátrium-karbonát nem különösebben mérgező, de maró hatása veszélyes lehet a gyomor-bél rendszerre, amint azt az Egyesült Államok Nemzeti Egészségügyi Intézete a MedlinePlus weboldalán megjegyezte. A hatások lehetnek rekedtség, torokduzzanat, nyelési nehézség, nyáladzás, hányás, hasmenés és súlyos fájdalom a szájban, torokban, mellkasban és hasban. A nátrium-karbonát lenyelése sokkreakcióhoz vezethet, amely a vérnyomás gyors és életveszélyes csökkenését vonja maga után. A nátrium-karbonát lenyelésének hosszú távú hatása lehet, és elég nagy mennyiségben fogyasztva akár halálos is lehet, bár a MedlinePlus megjegyzi, hogy ez ritka. A professzionális orvosi kezelés magában foglalja a folyadékok és az oxigén biztosítását.

A téma által népszerű