Mi A PABA?

Tartalomjegyzék:

Videó: Mi A PABA?

Videó: Mi A PABA?
Videó: Cómo cortar tu fleco en casa | Ana Mireles 2023, Június
Mi A PABA?
Mi A PABA?
Anonim

A PABA-t egyes vitamin-kiegészítők tartalmazzák.

A para-amino-benzoesav, más néven 4-amino-benzoesav és PABA, természetes anyag, amelyet gyakran tartalmaz a fényvédő termékek és más bőrápolási cikkek. Szóbeli kiegészítésként is mutat némi lehetőséget. Néha az emberek a PABA-t "Bx-vitaminnak" nevezik, de ez nem igazi vitamin - állítja az Egyesült Államok Nemzeti Egészségügyi Intézete a MedlinePlus weboldalán. A PABA-kiegészítők szedése előtt konzultáljon szakképzett egészségügyi szakemberrel, mert nagy adagok bevétele káros mellékhatásokat okozhat.

Források

A PABA nem tekinthető alapvető tápanyagnak, amint azt a Beth Israel Deaconess Medical Center vagy a BIDMC is megjegyezte. Általában B-vitaminokat tartalmazó kiegészítőkben van jelen, mert a folsav vagy a B-9-vitamin egyik alkotóeleme. A PABA megtalálható a sörélesztőben, a marhamájban és más húsban, tojásban, tejben, gombában, spenótban, teljes kiőrlésű gabonában és melaszban.

Aktuális előnyök

A bőrre felvitt PABA fizikailag elzárja az ultraibolya sugárzást - magyarázza a BIDMC. Ez megakadályozza a leégést és megvédi a bőrt a nap egyéb káros hatásaitól, például a bőr elszíneződésének fokozatos előfordulási területeitől és a textúra megváltozásától, valamint a bőrrák fokozott kockázatától.

Lehetséges

A BIDMC szerint az orális PABA-kiegészítők néhány gyógyszeres alkalmazását is javasolták. Ide tartozik a bőr és a kötőszövet betegségeinek kezelése, a férfiak meddősége és a Peyronie-kór, amelyekben a pénisz hajlékony lesz a rostos lepedék felhalmozódása miatt. A BIDMC által idézett tanulmány megállapította, hogy a Peyronie-kórban szenvedő férfiak, akik naponta négyszer 3 gramm PABA-t vettek be, a betegség progressziójának jelentős lassulását tapasztalták, de a kiegészítés nem csökkentette a meglévő lepedéket.

Adagolás

Az orális PABA általános terápiás dózisa 300-400 milligramm naponta, a BIDMC szerint, de egyes tanulmányok résztvevői sokkal magasabb dózisokat vettek be. A BIDMC azt javasolja, hogy ne vegyen be 400 milligrammnál többet naponta, hacsak nincs erre orvosi ajánlása. Kis mennyiségű PABA-t, például 25 milligrammot nyerhet multivitaminok vagy B-komplex vitaminok bevitelével. Ray Sahelian orvos és természetes kiegészítő szakértő szerint a PABA-kiegészítők egyszeri adagokban akár 1 000 milligrammig is kaphatók.

Biztonság

A PABA valószínűleg biztonságos, ha napi 400 milligramm vagy annál kevesebb dózissal szedik a BIDMC szerint. Az ehhez az adagoláshoz kapcsolódó mellékhatások közé tartozik az étvágycsökkenés és a bőrkiütés. A napi 8 gramm feletti PABA-dózisoknál a Vitiligo, a bőrfoltok és a fényfoltok egyenetlen pigmentációja fordult elő. Az egyik nő napi 12 gramm bevétele során májtoxicitást váltott ki, amint azt a BIDMC megjegyezte, de a kiegészítés abbahagyása után teljesen felépült.

A téma által népszerű