A Banán Rostforrás?

Tartalomjegyzék:

Videó: A Banán Rostforrás?

Videó: A Banán Rostforrás?
Videó: Easy Build - Industrial TV bench 2023, Június
A Banán Rostforrás?
A Banán Rostforrás?
Anonim

A banán sok tápanyagot tartalmaz az étrendben.

A banán a negyedik legfontosabb élelmiszer-termés a rizs, a búza és a kukorica után, és az egész világon fogyasztják. Tekintettel a bőséges tápanyag- és rosttartalmukra, valamint alacsony költségükre és széleskörű elérhetőségükre, a banán népszerűsége nem meglepő. A rostban gazdag banán fogyasztása előnyös lehet az egészségére nézve, mivel tanulmányok kimutatták, hogy akik több rostot fogyasztanak, csökkent a krónikus betegségek kockázata.

Mennyi rostot?

Valamennyi banán rostot tartalmaz, és mennyisége a banán méretétől függ. Egy 6-7 hüvelyk hosszú kis banán 2,6 gramm rostot tartalmaz; egy közepes banán 3,1 gramm rostot tartalmaz; egy extra nagy banán - több mint 9 hüvelyk hosszú - 4 gramm rostot tartalmaz. Míg az Egyesült Államokban az átlagos napi rostbevitel csupán 15 gramm naponta, az étrendi irányelvek szerint a nők napi 25 gramm rostot, a férfiak pedig 38 grammot fogyasztanak.

A rost típusai

A rost olyan szénhidrát, amelyet a tested képtelen megemészteni. A rost kétféle, oldható és oldhatatlan, és mindkettő kedvező az egészségére. Az oldható rost vízben oldódik és lassítja az emésztést, elősegítve a glükózszint és a koleszterinszint csökkentését. Az oldhatatlan rost nem oldódik fel a vízben, és elősegíti az étel mozgatását az emésztőrendszerben. A 3,1 gramm rostot tartalmazó közepes banán 1 gramm oldható rostból és 2,1 gramm oldhatatlan rostból áll.

Miért jó a rost?

A legjobb, ha rostját közvetlenül növényi forrásokból szerzi be, mivel kevés rost-kiegészítő hatékonyságát vizsgálták. A rost segít a szervezetben szabályozni a cukor használatát, kordában tartja a vércukorszintet. A rost számos krónikus betegség, köztük a szívbetegség és a cukorbetegség kockázati tényezőire is kedvezően hat. Amellett, hogy segítenek csökkenteni a krónikus betegségek kockázatát, a magas rosttartalmú étrendek kielégítőbbek és kötődnek az alacsonyabb testsúlyhoz.

A banán egyéb előnyei

A banán táplálkozási előnyei messze meghaladják a rosttartalmat. Egy csésze szeletelt banán több mint 500 milligramm káliumot tartalmaz, amely segít ellensúlyozni a nátrium néhány káros hatását és csökkenteni a vérnyomását. Édességük miatt a banán kiváló édes snacket vagy desszertet kínál. Használja őket egészséges turmix készítéséhez, vagy szeletelje fel őket a reggeli zabpehely vagy gabonafélék tetejére, hogy természetes módon megédesítse.

A téma által népszerű