Miért Adjunk Glükózt és Inzulint Hiperkalémia Esetén?

Tartalomjegyzék:

Videó: Miért Adjunk Glükózt és Inzulint Hiperkalémia Esetén?

Videó: Miért Adjunk Glükózt és Inzulint Hiperkalémia Esetén?
Videó: Mikor és miért adjunk glutént a picinek? 2023, Június
Miért Adjunk Glükózt és Inzulint Hiperkalémia Esetén?
Miért Adjunk Glükózt és Inzulint Hiperkalémia Esetén?
Anonim

Az inzulint hiperkalémia kezelésére használják

A hiperkalémia olyan állapot, amelyben a véráramban a káliumszint kórosan magas. A hiperkalémiának számos oka van, többnyire a vesebetegséggel összefüggésben, mivel ez a szerv segít a szervezet káliumszintjének szabályozásában és a hormonális okokban. A glükóz és az inzulin beadása a véráram káliumszintjének csökkentésének egyik módja.

Okoz

A hiperkalémia általában akut vagy krónikus veseelégtelenségből származik; glomerulonephritisből, amelyben a vesék elveszítik vérszűrő képességüket; valamint a vesetranszplantáció kilökődésétől. A Medline Plus szerint egyéb okok közé tartozik az Addison-kór, egy olyan állapot, amelyben a szervezet nem képes elegendő aldoszteront termelni, a vese kálium felszívódásának szabályozásáért felelős hormon; diuretikumok, a vérnyomás szabályozására szolgáló gyógyszerek a folyadékok és elektrolitok vizelettel történő kiválasztásának növelésével.

Tünetek

A hiperkalémia tünetei eleinte enyhék lehetnek, de a súlyos hiperkalémia szívritmuszavarokat vagy veszélyes rendellenes szívritmusokat okozhat, amelyek végül a szív abbahagyását okozhatják. A hiperkalémiában szenvedő betegek számára glükóz és inzulin adásának egyik oka az aritmiák kialakulásának esélyének csökkentése.

A cselekvés mechanizmusa

A test legtöbb káliumja a test sejtjeiben található, nem a véráramban. A hiperkalémia kezelésének része a kálium visszavezetése a sejtekbe. Az inzulin káliumot juttat a sejtekbe azáltal, hogy stimulálja az elektrolit sejtmembrán általi felvételét. Ez a folyamat az inzulinkezelés megkezdését követő húsz-harminc percen belül megkezdődik. A glükózt ennek a folyamatnak a megkönnyítésére és a vércukorszint fenntartására is alkalmazzák, mivel az inzulin hipoglikémiát vagy alacsony vércukorszintet okozhat.

Egyéb kezelések

A hiperkalémia egyéb kezelési módjai közé tartozik az intravénás kalcium alkalmazása annak megakadályozására, hogy a szív aritmiába kerüljön; olyan gyanták adása, mint a nátrium-polisztirol-szulfonát, amelyek megkötik a bél belsejében lévő káliumot, és kiszorítják a gyomor-bél traktusból, és súlyos esetekben dialízis segítségével gyorsan eltávolítják a káliumot a véráramból.

Ez vészhelyzet?

Ha súlyos orvosi tüneteket tapasztal, kérjük, olvassa el az Országos Orvostudományi Könyvtár azon tüneteinek listáját, amelyekre sürgősségi orvosi ellátásra van szüksége, vagy hívja a 911-es telefonszámot. Ha úgy gondolja, hogy COVID-19-e van, használja a CDC Coronavirus önellenőrzőjét.

A téma által népszerű