Mi Történik A Testeddel, Ha Feladod A Szódát

Tartalomjegyzék:

Videó: Mi Történik A Testeddel, Ha Feladod A Szódát

Videó: Mi Történik A Testeddel, Ha Feladod A Szódát
Videó: Բևեռի բազմամարդ երթը դեպի ՀՀ-ում Եվրոպական միության գրասենյակ 2023, Június
Mi Történik A Testeddel, Ha Feladod A Szódát
Mi Történik A Testeddel, Ha Feladod A Szódát
Anonim

Just one glass of soda per day could increase your risk for heart disease.

Mi történik valójában a testeddel, amikor a mindennapi életedben a gyakori magatartás, cselekedetek és szokások tetőtől talpig terjedő hatásait vizsgálod.

Akár szódának, popnak vagy kólának hívja, valószínűleg van egy olyan érzése, hogy ez a cukros, szénsavas ital nem a legegészségesebb választás. Talán tudod, hogy ez hozzájárulhat a súlygyarapodáshoz, vagy hogy összefüggésben áll a cukorbetegséggel. De az az igazság, hogy a szódabikarbóna rendszeres fogyasztása sokkal szélesebb körben hat testére és egészségére.

Ezt szem előtt tartva, íme egy pillantás arra, hogy mi történik valójában, ha visszavágja az italt, vagy akár teljesen összekeveri.

Az agyad

Az egyik legmeggyőzőbb ok arra, hogy a kibosh a szódás szokásodra kerüljön, az agyi betegségek kockázatának csökkentése.

A Stroke-ban 2017. májusában közzétett tanulmány, amely több mint 2 000 embert vett fel, azt találta, hogy akik diétás szódát fogyasztottak, nagyobb volt a demencia és a stroke kockázata. A közelmúltban pedig egy, a JAMA belgyógyászatával foglalkozó, 2019. szeptemberi tanulmány megdöbbentő következtetést tett arra vonatkozóan, hogy a szóda fogyasztása, akár rendszeres, akár diétás, bármilyen okból bekövetkező halálhoz kapcsolódik - ez elég meggyőző érv a pezsgés megindításához.

A súlyod

Úgy tűnik, hogy mindannyiunknak van egy barátja, aki sokat fogyott azzal, hogy egyszerűen kizárta a szódát az étrendjéből - de a kutatás alátámasztja ezt a jelenséget?

A felszínen van értelme. A 12 uncia kóla nagyjából 150 kalóriát tartalmaz, amelyek mind a 39 gramm hozzáadott cukorból származnak (ami nulla táplálékot ad). Ezeknek az üres kalóriáknak a csökkentése az étrendből - különösen, ha naponta több üdítőt ivott - segíthet abban, hogy elérje a kilók leadásához szükséges kalóriahiányt. (Ne feledje, hogy a szokásos étrendes szódáról a diétára való váltás már nem tekinthető alkalmasnak a fogyáshoz, mivel egyetlen kutatás sem bizonyította hatékonyságát, és egyesek inkább az egészségügyi kérdésekkel kapcsolatosak.)

Tudta, hogy az étkezési napló vezetése az egyik leghatékonyabb módszer a testsúly kezelésére? Töltse le a MyPlate alkalmazást a kalóriák egyszerű nyomon követéséhez, koncentráljon és elérje céljait!

Az Obesity Reviews folyóiratban közzétett, 2013. augusztusi áttekintés szerint végleges, hogy a cukorral édesített italok, mint például a szóda, súlygyarapodáshoz vezetnek - de a kutatók nem állítják, hogy ezeknek az italoknak a nixelése fogyáshoz vezet. Végül is, ha egyforma kalóriatartalmú ételekkel vagy italokkal helyettesíti őket, akkor nem valószínű, hogy látni fogja a skála mozgását.

Regisztrált dietetikusként szerzett tapasztalataim alapján azonban azt tapasztaltam, hogy ezekből az italokból származó extra cukor kivágása gyakran arra ösztönzi az embereket, hogy étrendjükben más egészséges változásokat is végezzenek, ami idővel fogyáshoz vezethet.

A fogaid

Ha a szódában lévő cukor nem készteti az üregekre gondolni - akkor meg kell. A Wisconsini Fogorvosi Szövetség szerint a szódában lévő cukor táplálja a szájban lévő baktériumokat, és savat képez, amely megsemmisítheti gyöngyházfehérjeit és gyengítheti zománcát. A legrosszabb, hogy a diétás szóda savat is tartalmaz, ami megduplázhatja a kárt. Ahogy az idő múlásával a zománc egyre jobban gyengül, beáll a fogszuvasodás.

A szódából való lemondás, valamint a kevésbé cukros és kevésbé savas italok választása a fogaknak nagyon szükséges szünetet ad e gáttól.

Ráadásul a szódának okosabb döntésekkel történő cseréje valóban hasznot húzhat a mosolyából. Például az alacsony zsírtartalmú tej elfogyasztása a szervezet számára szükséges tápanyagokat (nevezetesen kalciumot és D-vitamint) biztosítja az erősebb csontok és fogak felépítéséhez.

Szíved

Nehéz elképzelni, hogy a szódabikarbóna bármilyen hatással lehet a szívedre, de figyelj erre: A tápanyagoknál megjelent 2015. májusi tanulmány szerint naponta csak egy doboz szénsavas anyagból (rendszeres vagy diétás) a metabolikus szindróma magasabb kockázatához kapcsolódik, amely hozzájárul a szív- és érrendszeri betegségekhez. Valójában napi két vagy több cukorral édesített ital elfogyasztása 33 százalékkal növeli a szívbetegség vagy a stroke kockázatát a Harvard Medical School szerint. A

Mi ad? Nos, ha szokásos szódát iszol, az összes hozzáadott cukor krónikus gyulladást okozhat a szervezetében. Az Országos Biotechnológiai Információs Központ szerint az étrendben lévő felesleges cukor a szervezet gyulladásával jár, a szívbetegség pedig a krónikus gyulladás termékének számít. Az American Heart Association szerint a férfiaknak nem lehet több, mint 9 teáskanál hozzáadott cukor, a nőknek pedig 6 gramm hozzáadott cukor alatt kell maradniuk - tehát egy 12 uncia szódáskanna már túlmutat ezen az ajánláson.

A te véred

Egy másik módja annak, hogy a szóda magas cukortartalma befolyásolja a testét? Ez a vércukorszintjét az egekbe szökik. Nem nagy meglepetés tehát, hogy a szóda és más magas cukortartalmú folyadékok napi fogyasztása a 2-es típusú cukorbetegség 26 százalékkal nagyobb kockázatával járt együtt a Diabetes Care 2010. októberi tanulmányában. Nemrégiben egy, a táplálkozás jelenlegi fejlesztéseiben közzétett, 2018. májusában megjelent tanulmányban a kutatók pozitív kapcsolatot találtak a szódásivás és a cukorbetegség között, és megjegyezték, hogy a diétás szóda is bűnös lehet, különösen a túlsúlyos vagy elhízott emberek számára. Ezeket a megállapításokat megerősítette egy nagy tanulmány, amelyet 2019 szeptemberében publikáltak a Diabetes Care-ben.

Ha elhagyja a popot az étrendből, csökkenti a cukorbetegség kialakulásának kockázatát, és lassabban emészthető szénhidrátok (gondoljunk csak: rostokban gazdag zöldségek, barna rizs, teljes kiőrlésű termékek) fogyasztása segíthet a vércukorszint kordában tartásában.

Tippek a Nix Soda-hoz

Ha kemény szódavíz-fogyasztó vagy, aki készen áll a visszavágásra, akkor valószínűleg a legjobb, ha lassan méretezed le, nem pedig hideg pulykára.

Lassan méretezhet le. Ahelyett, hogy feladná a fix hideg pulykáját, próbáljon meg napi egy italt helyettesíteni egy egészségesebb alternatívával, például vízzel vagy tejjel.

Tartsa a pezsgést, vágja le a cukrot. Ha szénsavra vágyik, próbáljon meg cukrozatlan sósvizet, és ízesítéséhez adjon hozzá friss gyümölcsöt.

Távolítsa el a kísértést. Távolítsa el a sérült dobozokat vagy üvegeket a kamrájából és a hűtőszekrényéből. Ha nincs a házadban, vagy könnyen elérhető, akkor kevésbé valószínű, hogy elkényeztesd.

Bízzon egy barátjában vagy munkatársában. Engedjen be valakit, aki közel áll hozzád a célodhoz, hogy segítsen elszámoltatni.

Kapcsolódó olvasmány

  • Mi történik valójában a testeddel, ha abbahagyod a cukorevést
  • Mi történik valójában a testeddel, ha abbahagyod az alkoholfogyasztást
  • Mi történik valójában a testeddel, amikor feldolgozott ételeket eszel

A téma által népszerű