Rostot Enni, De Még Mindig Székrekedés? Próbálja Ki Ezt Az 5 Dolgot

Tartalomjegyzék:

Videó: Rostot Enni, De Még Mindig Székrekedés? Próbálja Ki Ezt Az 5 Dolgot

Videó: Rostot Enni, De Még Mindig Székrekedés? Próbálja Ki Ezt Az 5 Dolgot
Videó: A székrekedés okai és kezelése 2023, Június
Rostot Enni, De Még Mindig Székrekedés? Próbálja Ki Ezt Az 5 Dolgot
Rostot Enni, De Még Mindig Székrekedés? Próbálja Ki Ezt Az 5 Dolgot
Anonim

If you're eating fiber but still constipation, you may need to drink more water.

Constipation can be treated by eating a high-fiber diet: True or false?

If you answered true, you're right. And if you answered false, you're also right. How is that possible?

Here's the thing: A low-fiber diet is the leading cause of constipation, according to Johns Hopkins Medicine, so the first line of defense against the condition is to increase your fiber intake. But if the only thing you change is your fiber intake, it may not be enough to get things moving.

If you've been eating lots of fiber but are still constipated - meaning that you have uncomfortable and/or infrequent bowel movements - here are the other steps you should take.

1. Drink More Water

Fiber can't do its job without water. Drinking water and other liquids, like soups and fruit juices, helps plump up the fiber in your digestive tract, making your stools softer and easier to pass, according to the National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases (NIDDK).

Your personal history, health and activity level all affect how much water you need, but as a general rule, you should aim to drink half your body weight in ounces each day, per the University of Missouri System. You may need to drink more if you're more physically active and/or if you live in warmer temperatures.

2. Avoid Certain Foods

If you're eating fiber but still constipated, try nixing certain low-fiber foods from your diet that aren't great for your digestion. According to the NIDDK, these include:

  • Processed meats, such as hot dogs
  • Snack foods, such as chips
  • Frozen meals
  • Fast food

What About Olive Oil or Castor Oil for Constipation?

While the use of olive oil for constipation relief is referenced quite a bit in folk medicine, there's no real evidence that it's effective.

On the other hand, castor oil is a stimulant laxative, according to the American Academy of Family Physicians. In other words, castor oil can make you poop. It should not be used often, though, because it can cause you to lose muscle tone in your bowel, ultimately causing long-term constipation.

Castor oil can interact with some medications and it's also possible to overdose on castor oil, per the U. S. National Library of Medicine, which can cause abdominal cramps, diarrhea and nausea, among other serious symptoms. That's why you should talk to your doctor before taking castor oil for constipation.

3. Move More

A rostfogyasztás és az ivóvíz mellett a rendszeres mozgás segít megelőzni a székrekedést.

A rendszeres testmozgás segíthet a székrekedés enyhítésében, a NIDDK szerint.

A fizikai aktivitás növeli a belek izomaktivitását a Mayo Klinika szerint, ezért arra kell törekednie, hogy a hét legtöbb napján gyakoroljon.

Az emésztés legjobb edzései közé tartozik a jóga, a séta és a kocogás, míg a HIIT és a nagy súlyemelés akadályozhatja a bél aktivitását.

4. Szánjon rá időt

A Mayo Klinika szerint a székrekedés elősegítése, ha bőségesen időt szán a fürdőszobában a székletürítésre, segít a székrekedésben. Tegye félre az időt, hogy ne érezze magát rohanásnak.

A NIDDK azt javasolja, hogy ezt az időpontot a reggeli elfogyasztása után 15 és 45 perc között kell ütemezni, mert az evés az üzenetet küldi a vastagbélnek a széklet mozgatásához. Ami a legfontosabb: használja a fürdőszobát, amint késztetést érez az indulásra - ne fogja meg a kakáját, mert ez súlyosbíthatja a székrekedést.

5. Beszéljen orvosával

Ha rostot eszik, de még mindig székrekedése van, és más étrend- és életmódbeli változásokat is kipróbált, akkor egyeztessen orvosával, hogy megvitassák az egyéb kezelési lehetőségeket.

Orvosa meghatározhatja, hogy egy adott gyógyszer vagy kiegészítés az Ön székrekedése mögött a bűnös, és megjegyzi, hogy vannak-e alternatívák, amelyek helyett szedhető. Átmeneti székrekedés enyhítésére hashajtót is előírhat.

Ez vészhelyzet?

Ha súlyos orvosi tüneteket tapasztal, kérjük, olvassa el az Országos Orvostudományi Könyvtár azon tüneteinek listáját, amelyekre sürgősségi orvosi ellátásra van szüksége, vagy hívja a 911-es telefonszámot. Ha úgy gondolja, hogy COVID-19-e van, használja a CDC Coronavirus önellenőrzőjét.

A téma által népszerű