Használhatok Futópadot Térdműtét Után?

Tartalomjegyzék:

Videó: Használhatok Futópadot Térdműtét Után?

Videó: Használhatok Futópadot Térdműtét Után?
Videó: Hogyan válasszunk futópadot 2023, Június
Használhatok Futópadot Térdműtét Után?
Használhatok Futópadot Térdműtét Után?
Anonim

A futópad segíthet a térdműtét utáni gyógyulásában.

A térdműtét után türelmetlen lehet, hogy visszatérjen korábbi tevékenységéhez. A gyógyuláshoz türelemre és időre van szükség, és nem szabad olyan tevékenységbe belevágnia, amely károsíthatja a térdét vagy akadályozhatja a gyógyulást. A futópad gyakorlása egy olyan tevékenység, amelyet a gyógyulás korai szakaszában kezdhet meg, feltéve, hogy betartja terapeuta tanácsát és kihasználja a rendelkezésére álló helyreállítási technológiákat.

A futópad összehasonlítása más gyakorlatokkal

Számos gyakorlat segíthet felépülni a térdműtét után, a futópad használata pedig a jobbak közé tartozik. A kaliforniai La Jolla Scripps Klinika kutatói több gyakorlatot rangsoroltak a térdre gyakorolt erő mértéke alapján, miután teljes térdprotézist hajtottak végre. A futópad használata a testtömegének körülbelül 2,05-szeresét eredményezi. Csak a kerékpározás, amely a testtömegének 1,3-szorosa, kevésbé fárasztó a térdén. A futópadon való járásról kiderült, hogy valamivel kevesebb erőt produkál, mint a sík talajon való járás, és sokkal kevesebb erőt, mint a sportosabb tevékenységek, mint például a tenisz, a golf vagy a kocogás.

Mennyi ideig kell várni a műtét után

A Wisconsini Egyetem Orvostudományi és Közegészségügyi Iskolája azt javasolja, hogy már három-négy nappal a műtét után végezzen könnyű, terápiás gyakorlatot. Ez magában foglalhatja az alacsony hatású gyakorlást először álló kerékpáron, és ha készen áll, áttérhet a futópadra. Három-hét nappal a műtét után készen kell állnia egy szervezettebb helyreállítási rendre, amely magában foglalja a futópad használatát is. Ha megszokta a futópadon végzett szigorú edzést, akár hat hetet is várhat, mielőtt visszatér az előző üteméhez.

A futópad előnyei a térdműtét és a térdprotézis után

A térd körüli izmok és szalagok további használata elősegíti a gyors gyógyulást. A futópadok a műtét utáni rehabilitáció és terápia gyakori részei, mivel minimális hatással vannak a gyógyító térdre. Az elektronikus futópad használata lehetővé teszi Önnek vagy terapeutájának is, hogy állandó ütemet állítson be, és pontosabban kövesse nyomon az előrehaladást. A futópad sínek lehetővé teszik, hogy bizonyos testtömeg-támaszt a karjaira helyezzen, és a műtét után levonja a kényes térd nyomását. Haladás közben a futópad átprogramozható, hogy gyorsabb tempót vagy nagyobb távolságot szimuláljon. Kevesebbet használhat a karjaival, mivel kényelmesebbé válik, ha súlyt helyez a térdére.

Alternatív futópad alkalmazások

Bizonyos esetekben még a futópadtól kapott alacsony hatású edzés is túl intenzív lehet a terápia korai napjaiban. A víz alatti futópadok tovább csökkentik a térdre nehezedő nyomást azáltal, hogy elmerítik és a test felhajtóerejére támaszkodva segítenek megemelni. A víz további ellenállást nyújt a test felületével szemben, amely lehetővé teszi, hogy az ellenállás ellen gyakorolhasson anélkül, hogy a test súlya nyomást gyakorolna a térdére.

Az Indiana Ortopédiai Kórházban használt másik alternatív futópad kialakítás alacsony térfogatú környezetet szimulál a térd megterhelésének csökkentése érdekében. Amikor a beteg a készülékben áll, az kalibrálja magát a beteg súlyának megfelelően, és nyomást gyakorol a benne lévő levegőre, hogy csökkentse a beteg térdére nehezedő nyomást. Egy 120 lb. ezt a futópadot használó beteg úgy érezné, hogy a súlya 108 font. amíg az eszköz aktív.

A téma által népszerű