Omega-3 Zsírsavak A Lazacban Vs. Halolaj-kiegészítők

Tartalomjegyzék:

Videó: Omega-3 Zsírsavak A Lazacban Vs. Halolaj-kiegészítők

Videó: Omega-3 Zsírsavak A Lazacban Vs. Halolaj-kiegészítők
Videó: Mit tesznek az egészségedért az Omega3 zsírsavak? 2023, Június
Omega-3 Zsírsavak A Lazacban Vs. Halolaj-kiegészítők
Omega-3 Zsírsavak A Lazacban Vs. Halolaj-kiegészítők
Anonim

Az American Heart Association ajánlja az omega-3 bevitelét, lehetőleg olyan élelmiszer-forrásokból, mint a lazac.

A szív egészségének elősegítésében betöltött szerepük miatt az American Heart Association (AHA) az omega-3 zsírsav bevitelét ajánlja egészséges embereknek és a szív- és érrendszeri betegségekben szenvedőknek. A Pharmacist's Letter szerint az omega-3 zsírsavak egyfajta többszörösen telítetlen zsír. Ezek közé tartozik az eikozapentaénsav (EPA), a dokozahexaénsav (DHA) és az alfa-linolénsav (ALA). Bár előnyösebb az omega-3-ok beszerzése élelmiszer-forrásokból, ha szívkoszorúér-betegségben (CHD) szenved, előfordulhat, hogy önmagában nem elegendő az étrendből, és beszélnie kell orvosával a kiegészítés előnyeiről.

Omega-3 előnyei

Az omega-3 zsírsavak, különösen az EPA és a DHA, csökkentik a szívritmuszavarok kockázatát, amelyek hirtelen halálhoz vezethetnek; a trigliceridszint csökkentése; lassítja a plakkok növekedési sebességét az artériákban; és kissé alacsonyabb a vérnyomás az AHA szerint. A gyógyszerész levele arról számol be, hogy segíthetnek a reumás ízületi gyulladásban, a depresszióban, a bipoláris rendellenességekben, a menstruációs fájdalomban és bizonyos veseproblémákban is.

AHA ajánlások

Az AHA azt ajánlja, hogy hetente legalább kétszer fogyasszon halat, különösen zsíros halat. Egy adag 3,5 uncia főtt hal vagy ¾ csésze pelyhesített hal. A dokumentált CHD-s betegek számára naponta 1 g EPA + DHA-t ajánlanak, lehetőleg zsíros halakból. Ha nem tudja ezt a mennyiséget naponta elfogyasztani az ételtől, javasoljuk, hogy konzultáljon orvosával a kapszula formájában történő bevitelről. A trigliceridek csökkentésének terápiájaként nagyobb adagra van szükség - napi 2–4 g EPA + DHA, kapszulákként, az orvos gondozásában.

Omega-3 lazacban

A lazac az omega-3 zsírsavakat biztosítja EPA és DHA formájában. Az AHA szerint egy 3 uncia adag friss vagy fagyasztott lazac 1,1–1,9 g teljes omega-3-ot eredményez. A gyakran fogyasztott, alacsony higanytartalmú halak közül ez a leggazdagabb az EPA + DHA-ban. A lazac és más zsíros halak túlnyomórészt szív-egészséges többszörösen telítetlen zsírokat tartalmaznak, nem pedig telített zsírokat.

Omega-3 a halolajban

A Pharmacist's Letter szerint a halolaj kapszula kényelmes módszer az omega-3 megszerzésére, különösen, ha nagy adagokra van szüksége. Vény nélkül kaphatók, vagy vény nélkül kaphatók. Míg a kapszulák általában kevés higanyt és más szennyező anyagot tartalmaznak, a Pharmacist's Letter honlap figyelmeztet arra, hogy mivel nem gyógyszerek, minőségük és tartalmuk változó. Azt javasolja, hogy válasszon egy terméket, amely USP Verified - ez megerősíti, hogy a termék tartalmazza a címkén feltüntetetteket és tesztelték szennyeződéseket. Ezenkívül az EPA + DHA-tartalom alapján válasszon egy terméket, és ne a halolaj teljes mennyiségét. A Természetes Gyógyszerek Átfogó Adatbázisában felsorolt tizenöt USP-ellenőrzött halolaj-kiegészítés áttekintése feltárta, hogy a legtöbb 300 mg EPA + DHA-t tartalmaz 1000 mg halolaj-kapszulánként; a legmagasabb 570 mg-ot tartalmazott.

Egyéb Omega-3 források

Az AHA felsorolja az egyéb tenger gyümölcseinek EPA + DHA tartalmát, grammban kifejezve 3 oz-ban. adag: lepényhal vagy talp, 0,48; pollock, 0,48; rák, 0,27-0,40; garnélarák, 0,29; harcsa, 0,22-0,30; kagyló, 0,25; fésűkagyló, 0,18-0,34; könnyű tonhalkonzerv, 0,17–0,24; tőkehal, 0,15-0,24. Az AHA javasolja az ALA-ban gazdag ételek fogyasztását is, például szójababot, repceolajat, diót és lenmagot. A Pharmacist's Letter jelentése szerint a lenmag mérsékelten csökkenti az összes és az LDL-koleszterin szintjét, és magas az oldható rosttartalma. A dió csökkentheti a CHD kockázatát, mérsékelten alacsonyabb az össz- és az LDL-koleszterinszintet, és növelheti a HDL-t. A krillolaj-kiegészítők omega-3-at is tartalmaznak, de kisebb mennyiségben, mint a halolajban; nem bizonyítottan azonos szívelőnyökkel rendelkeznek.

Figyelmeztetések és mellékhatások

A Környezetvédelmi Ügynökség javasolja, hogy a magas higanytartalma miatt kerülje a cápát, a kardhalat, a makrélát és a halhalat. Válasszon olyan halakat, amelyekben kevés a higany, például garnélarák, könnyű tonhalkonzerv, lazac, pollock és harcsa.

A halolaj-kiegészítők hányingert, gyomorégést vagy laza székletet okozhatnak a gyógyszerészi levél szerint. Hűtsük le vagy fagyasszuk be a kiegészítő kapszulákat a hal utóízének csökkentése érdekében. A nagyon erős vagy romlott ízű kapszulákat dobja ki. Napi 3 g vagy annál nagyobb mennyiségű vérzés vagy véraláfutás kockázata kissé megnő; kérdezze meg orvosát, ha aszpirint, warfarint vagy klopidogrélt szed. A halolaj kapszula szedése előtt kérje orvosának jóváhagyását is, ha allergiás a halakra.

A téma által népszerű