Milyen Gyakran Adhatja Be A B12-et?

Tartalomjegyzék:

Videó: Milyen Gyakran Adhatja Be A B12-et?

Videó: Milyen Gyakran Adhatja Be A B12-et?
Videó: Повышен уровень витамина B12 в организме - опасно или нет? 2023, Június
Milyen Gyakran Adhatja Be A B12-et?
Milyen Gyakran Adhatja Be A B12-et?
Anonim

Kérdezze meg orvosát, milyen gyakran kell B12-vitamin injekciót kapnia.

Orvosa B12-vitamin injekciókat írhat elő, ha alacsony a B12 szintje a vérében, ez a B12-vitamin-hiány néven ismert állapot. B12-hiányt okozhat, ha nem eszik eleget bizonyos ételeket, különösen húst, baromfit és tenger gyümölcseit, vagy ha képtelen felszívni a B12-vitamint az élelmiszerekből. Ha a B12 felszívódása zavart, akkor gyakrabban kell injekciókat kapnia, mint akkor, ha hiánya nem megfelelő étrend eredménye.

A B12-vitamin jelentősége

Az Étrend-kiegészítők Hivatala szerint a B12-vitamin létfontosságú ahhoz a reakcióhoz, amely új DNS-t hoz létre a szervezetében. Ez a funkció különösen fontos a vörösvérsejtek egészségének megőrzésében. Nem megfelelő B12-vitamin esetén a vörösvértestek helytelenül alakulhatnak ki, ami megaloblasztos vérszegénységnek nevezett állapothoz vezethet, amelyben a vörösvértestek duzzadtak és hatástalanok. A DNS-szintézisben betöltött szerepe mellett a B12-vitamin szükséges az idegrendszer megfelelő működéséhez. A felnőttek napi ajánlott B12-vitamin-bevitele 2,4 mcg, és ezt az igényt kiegészítéssel vagy különféle állati termékek, köztük tej, hús és tenger gyümölcsei fogyasztásával elégítheti ki.

B12-vitamin hiány

A B12-vitamin hiánya a lakosság 1,5-15 százalékában fordul elő. A "Blood" folyóirat 2008-as cikke szerint 2-5 évbe telhet, amíg a B12-vitamin-hiány klinikai tünetei megjelennek olyan felszívódási rendellenességekben szenvedőknél, mint pl. Káros anaemia vagy sprue. Ha nem eszik húst, mint a vegán étrend esetében, akkor több mint 10 évbe telhet, mire a hiány jelei megjelennek. A hiány lassan fejlődik ki, mert szervezete képes nagy mennyiségű B12-vitamint raktározni a májban és más szövetekben. A B12-vitaminhiány tünetei közé tartozik a reszketés, a testi cselekvések irányításának képtelensége és a neurológiai változások, beleértve a pszichózist vagy a hangulat megváltozását.

A B12-vitamin injekcióinak adagolása

Az orvosok általában 1000 mcg dózisban adják be a B12-vitamin injekcióit. Ez a mennyiségű B12-vitamin korrigálja a hiány fiziológiai következményeit, és hozzájárul a vitamin testraktárainak felépítéséhez is. Ennek az 1000 mcg-os adagnak a teste körülbelül 150 mcg-ot, azaz nagyjából 15 százalékot tart vissza. Ön megtartja a kisebb adagok nagyobb százalékát, de a kisebb adagokból nyert B12-vitamin teljes mennyisége még mindig kevesebb, mint az 1000 mcg-os injekciónál tárolt mennyiség.

A B12-vitamin injekcióinak gyakorisága

Mivel a szervezet képes nagy mennyiségű B12-vitamint tárolni, az injekciók ritkák lehetnek, amint a hiány megszűnik. Ha nem tudja felszívni a B12-vitamint az ételtől, Dr. Ralph Caramel, a "Blood" folyóirat B12-vitaminnal foglalkozó 2008-as cikkének szerzője azt javasolja, hogy az első két-három hónapban kezdeti injekciós ciklus legyen 8-10 adag, majd egyszer egy hónap múlva. Ha alacsony a B12-vitamin szintje, ami a helytelen bevitelnek köszönhető, kevesebb injekcióra lesz szükség, feltéve, hogy gyakrabban kezd el enni a B12-vitaminban gazdag ételeket. Mindig konzultáljon orvosával vagy gyógyszerészével arról, hogy milyen gyakran kell B12-vitamin injekciót kapnia.

A B12-vitamin injekcióinak biztonsága

Az Étrend-kiegészítők Hivatala szerint a B12-vitamin túladagolása nehéz, és nincsenek ismert káros egészségkárosító hatások az élelmiszer vagy a kiegészítők magas B12-vitamin-bevitelével. A B12-vitamin azonban kölcsönhatásba léphet bizonyos gyógyszerekkel. Forduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez azokról a lehetséges kölcsönhatásokról, amelyeket ezek az injekciók más szedett gyógyszerekkel okozhatnak. Bár nagyon ritkán előfordultak allergiás reakciók a B12-vitamin injekciókra, és a B12-vitamin orális készítményre való áttérés segíthet megelőzni a reakciót vagy csökkentheti annak súlyosságát.

A téma által népszerű