Csirke Diéta: A Csak Csirkés étrend Jó A Fogyáshoz?

Tartalomjegyzék:

Videó: Csirke Diéta: A Csak Csirkés étrend Jó A Fogyáshoz?

Videó: Csirke Diéta: A Csak Csirkés étrend Jó A Fogyáshoz?
Videó: Szükséges a kardió edzés a fogyáshoz? | Kardió vagy súlyzós edzés? 2023, Június
Csirke Diéta: A Csak Csirkés étrend Jó A Fogyáshoz?
Csirke Diéta: A Csak Csirkés étrend Jó A Fogyáshoz?
Anonim

Chicken is a great part of a well-balanced diet, but a chicken diet isn't a good idea for anyone.

When considering what weight-loss diet to try, you may have come across the "chicken diet" or "chicken-only diet." And the claims - namely, quick and effective weight loss - may make the poultry-packed plan appealing.

Here, we'll take a look at where this diet came from, whether it can help you lose weight and the pros and cons of the plan.

What Is a Chicken Diet, Exactly?

A chicken diet is eating chicken only. It's a more restrictive spin on the carnivore diet, which is when you eat only animal products like meat and eggs and certain sources of dairy.

Where exactly did it come from? Well, it was widely reported that Matt Damon ate only chicken breast to drop 60 pounds for his role in Courage Under Fire in 1996, so that probably has something to do with it. More recently, a YouTube video by Buff Dudes titled "We Ate Nothing but CHICKEN and BROCCOLI for a week, Here's What Happened, " has more than 2 million views.

What Can You Eat on a Chicken Diet?

Usually, a chicken diet consists of only chicken. Sometimes a chicken diet might also incorporate non-starchy vegetables, like broccoli, a la Buff Dudes.

Can You Lose Weight on a Chicken Diet?

Csirke étrenden fogyhat, de vannak egészségesebb módszerek a kilók leadására.

Igen. Vizsgáljuk meg a bőr nélküli csirkemell kalóriáinak számát, amely a csirke legvékonyabb darabja. Az USDA szerint egy 3,5 uncia mell 160 kalóriát tartalmaz. (Ráadásul óriási 32 gramm fehérje és csak 3 gramm zsír.)

Mivel kalóriadeficitbe kerülve fogysz, könnyebb lesz kevesebb kalóriát fogyasztani, ha csak csirkét fogyasztasz. Először is, egy kis mell (3,5 uncia húsdarab nagyjából akkora, mint egy pakli kártya) 32 gramm töltőfehérjét csomagol, így valószínűleg jóllakik. Sőt, csak egy étel elfogyasztása rendkívül korlátozó. Gondoljon arra, mennyi csirkemellet tudna megenni egy nap alatt (anélkül, hogy tudná, hogy ebédidőben teljesen utálná a csirkemellet), és könnyen belátható, hogyan lehetne könnyedén csökkenteni a kalóriákat.

A fogyás önmagában nem teszi az étrendet egészségesé.

"Úgy gondolom, hogy a csak csirkés étrend folytatása potenciálisan nagyon nem biztonságos mind rövid távon, mind pedig hosszú távon" - mondja Melina Jampolis, MD, a kaliforniai Valley Village-ben igazgatósági képesítéssel rendelkező táplálkozási szakember és szerző Spice Up, élj sokáig. Ez mind a makro-, mind a mikrotápanyag-hiányosságok miatt következik be, ha csak egyetlen ételre szorítkozik, aminek rövid és hosszú távú hatása is lehet az egészségére (erről többet egy perc alatt).

Sőt, egyetlen étel és egy étel egyedüli fogyasztása az, hogy a diétát valóban egyszerűvé teszi, mondja Dr. Jampolis. Mégis: "Ez nem elég jó ok arra, hogy csak csirkét együnk" - mondja.

A csirke diéta előnyei

Vizsgáljuk meg a csirke étrendbe való felvételének néhány előnyét:

1. A csirke nagyszerű fehérjeforrás

Maga a csirke is része lehet az egészséges étrendnek, mivel a sovány fehérje forrása. Az American Heart Association (AHA) szerint a csirke egészségesebb fehérjeválasztás, mint a vörös hús, mert kevesebb telített zsírt tartalmaz. A magas telített zsírtartalmú étrend növelheti a szívelégtelenség, a szívbetegség és a stroke leggyakoribb típusának kockázatát.

Az AHA azt is elmondja, hogy a sok hús elfogyasztása nem jó módja a fogyásnak, különösen, ha szívbetegsége van.

2. A csirke az egészséges testsúly-kezeléshez kapcsolódik

A kutatás többnyire azt sugallja, hogy az egészséges étrend mellett (nemcsak önmagában) van értéke a csirkehúsnak. Például egy élelmiszer- és táplálkozási kutatásban egy 2015. júniusi tanulmány kimondja, hogy a baromfi fogyasztása a zöldségekben gazdag étrend részeként a túlsúly vagy az elhízás kockázatának csökkenésével és a szív- és érrendszeri betegségek vagy a 2-es típusú cukorbetegség kockázatának csökkenésével jár. A tanulmány azt is elmondja, hogy a fehér húst semlegesnek vagy mérsékelten védőnek tekintik a rákkockázat szempontjából.

3. A csirke jó vitaminforrás

Ugyanez a tanulmány azt jelzi, hogy a hús, nem csak a csirke, az ideális táplálékforrás a B12-hez. A baromfi B-vitaminjai hasonlóak a többi húsban találhatóhoz, és főzés közben sem csökkennek. A csirke jó adag niacint ad és jó szelénforrás. A sovány hús olyan tényezőket tartalmaz, amelyek számos tápanyag biológiai hozzáférhetőségét is ösztönzik.

Tipp

Ha csirkét eszel, győződjön meg róla, hogy egészséges módon készül, például párolt, sült, roston sült vagy grillezett. A heti egy adag sült csirke 13 százalékkal magasabb halálozási valószínűséggel jár, egy BMJ-tanulmány szerint 2019 januárjától.

A csirke étrend hátrányai

healthy buddha bowl lunch with grilled chicken, quinoa, spinach, avocado, brussels sprouts, broccoli, red beans with sesame seeds
healthy buddha bowl lunch with grilled chicken, quinoa, spinach, avocado, brussels sprouts, broccoli, red beans with sesame seeds

eat chicken alongside other healthy foods, including fruits, vegetables, whole grains and beans.

here are the (many) cons of trying a chicken-only diet:

1. it's not sustainable

overall, a chicken diet is not something you can do for very long, and therefore not a long-term weight-loss solution. once you start eating normally again, you'll likely gain back any weight you lose while just eating chicken.

2. you could develop nutritional deficiencies

"just eating chicken could lead to a number of nutritional deficiencies, including b vitamins, which are important for energy production, vitamin c for healthy immune function, as well as skin and gums, and magnesium and fiber. and that's naming just a few, " dr. jampolis says.

3. it can sap your energy

after going on a chicken diet, you might notice that your energy is running really low and you may suffer from brain fog, as "the brain and red blood cells function on glucose, " dr. jampolis adds.

a protein-rich chicken diet is not a ketogenic diet, which is high in fat and moderate in protein. she explains that on the keto diet, your body adapts so that your brain can run on ketones after about five to seven days. a protein-only diet will not cause those ketogenic adaptations, leaving you dragging.

4. it could harm your gut health

other side effects include possible severe constipation from consuming zero fiber.

your gut microbiome could also shift out of balance, which dr. jampolis says can happen in just a few days. so, you might feel pretty awful pretty quickly.

5. it could cause a host of other health issues

long-term, without calcium and vitamin k, there's a risk that you could harm your bone health.

without any vitamin c, a nutrient found in abundance in fruits and vegetables, there's the risk of scurvy, dr. jampolis adds. scurvy is a disease that happened to sailors centuries ago during long voyages, when they didn't have access to fresh food. scurvy stems from vitamin c deficiency that leads to weakness, anemia, gum disease and skin hemorrhages (bleeding into the skin), notes the u.s. national library of medicine.

also, dr. jampolis says, without antioxidants in your diet, which counteract disease-causing free radicals, following a chicken-only diet may raise the risk for cancer, heart disease and type 2 diabetes.

so, should you try a chicken diet?

no. not even in the short term. do not try a chicken-only diet.

you can include chicken as part of a healthy, well-rounded diet plan that includes a variety of other foods, such as vegetables, fruit, whole grains, legumes, nuts and seeds. choosing chicken over other proteins, like red meat, may also be a smart choice because it's lower in calories and fat.

ready to lose weight?

set yourself up for success with livestrong.com's weight-loss kickstart program.

A téma által népszerű