A Koffein Szédülést Okozhat?

Tartalomjegyzék:

Videó: A Koffein Szédülést Okozhat?

Videó: A Koffein Szédülést Okozhat?
Videó: А.де Фуссиньи Селексьон Коллексьон (A.de Fussigny Collection Selection)(Красное & Белое)(18+) 2023, Június
A Koffein Szédülést Okozhat?
A Koffein Szédülést Okozhat?
Anonim

A koffein számos mellékhatást okozhat, beleértve a szédülést is.

A koffein olyan kémiai anyag, amely a természetben megtalálható olyan növényekben, mint a kávébab, a tealevelek és a kola dió. Mesterségesen is létrehozható, és néha hozzáadják az élelmiszer-ipari termékekhez, beleértve a sok üdítőt. A koffein a vény nélkül kapható stimulánsok, például a NoDoz és a Caffedrin, valamint a legtöbb energiaital, például a Red Bull fő összetevője. A kávé, tea, szóda vagy más koffein alapú stimulánsok rövid távú energia-fellendülésként szolgálnak, és segíthetnek az éberség fenntartásában. A koffeinfogyasztásnak azonban lehetnek mellékhatásai, beleértve a szédülést is.

Mennyibe kerül a koffein

A MedlinePlus szerint mérsékelt mennyiségű kávé körülbelül három 8 oz. csésze naponta, vagy körülbelül 250mg koffein. Ezt a számot kell szem előtt tartani, ha teát, szódát vagy más energiaitalt iszol. Tíz 8 oz. csésze kávé vagy több mint 750mg koffein naponta túl sok lenne. A Drugs.com szerint körülbelül három-négy óránként szedhet 100 mg-ot, ami hasonló a Mayo Clinic ajánlásával, a napi 600 mg felső határértékkel.

Az egyének másképp reagálnak a koffeinre, így több, összesen 400 mg koffeint tartalmazó ital elfogyasztása után szédülhet, míg valaki más érezheti egyetlen csésze kávé hatását, és egy harmadik személy hat vagy nyolc csésze kávénak megfelelő mennyiségű italt érezhet bármilyen jelentős hatás.

Koffein és szédülés

A szédülés, amelyet egyesek könnyelműségnek, szédülésnek vagy bizonytalanságnak neveznek, mozgásból, sérülésből, gyógyszerekből vagy betegségből eredhet. A koffein, csakúgy, mint a dohány és más stimulánsok, valójában csökkenti az agy véráramlását, ezért szédülhet, ha sokat fogyaszt be belőle.

A koffein egyéb mellékhatásai

Kardiovaszkuláris betegségekben, irritábilis bél szindrómában vagy fekélyben szenvedőknek, vagy ha hajlamosak a csontritkulásra, körültekintően kell használniuk a koffeint, ha egyáltalán. A koffein egyik nagy mellékhatása az álmatlanság, ezért maradjon távol a koffein tartalmú anyagoktól a nap későbbi részében.

A koffein ritkán káros, de túladagolhatja. Mivel a koffein tolerancia annyira változik, a túladagolást az általa előidézett tünetek, nem pedig az elfogyasztott mennyiség határozza meg. A szédülés mellett a túladagolás tünetei lehetnek légzési nehézség, görcsök, hasmenés, láz, szabálytalan szívverés, rángatózás és hányás. Ha úgy gondolja, hogy túladagolta a koffeint, ne kísérelje meg önmagában kezelni. Hívja a 911-et vagy az Országos Méregellenőrző Központot az 1-800-222-1222 telefonszámon.

Gyógyszerkölcsönhatások

A koffein kölcsönhatásba léphet néhány más gyógyszerrel. Növelheti az aszpirin, a klozapin és a teofillin jó és rossz hatásait. A klozapint a skizofrénia kezelésére használják, és a teofillint fel lehet írni asztmára és más légzési rendellenességekre. A koffein kevésbé hatékonyabbá teheti a bipoláris rendellenességek kezelésében használt lítiumot. Más gyógyszerek, köztük a Tagamet és az orális fogamzásgátlók, fokozhatják a koffein hatását.

Ez vészhelyzet?

Ha súlyos orvosi tüneteket tapasztal, kérjük, olvassa el az Országos Orvostudományi Könyvtár azon tüneteinek listáját, amelyekre sürgősségi orvosi ellátásra van szüksége, vagy hívja a 911-es telefonszámot. Ha úgy gondolja, hogy COVID-19-e van, használja a CDC Coronavirus önellenőrzőjét.

A téma által népszerű