Mi A Lenétel?

Tartalomjegyzék:

Videó: Mi A Lenétel?

Videó: Mi A Lenétel?
Videó: Xiaomi Mi A2 — лучшая камера, низкая цена… но? 2023, Lehet
Mi A Lenétel?
Mi A Lenétel?
Anonim

Őröljön egész lenmagot a lignánok felszabadításához.

A len egészségügyi felhasználása az ókori Egyiptomba és a Római Birodalomba nyúlik vissza. A Purdue Egyetem szerint a kiskereskedők három különböző formában értékesítik a lenmagot. A teljes lenmagot ömlesztve értékesítik, és a lenmagolaj, más néven lenmagolaj kapszulákban vagy palackokban kapható. A lenliszt a len harmadik formája, amely a jelek szerint a legelőnyösebb tulajdonságokkal rendelkezik.

Maximális előny

A lenliszt valójában őrölt lenmag. A teljes lenmagban sok omega-3 zsírsav található, amelyek koleszterinszint-csökkentő tulajdonságokkal rendelkeznek. A lenmag tartalmaz élelmi rostot is, amely segít enyhíteni a székrekedést. Az észak-dakotai Állami Egyetem szerint az egész lenmag előnyeinek legjobb kihasználása az, ha finom porrá őrlik őket. Jobban ismert lenlisztként az őrölt lenmag több hónapig hűtőszekrényben vagy fagyasztóban, légmentesen átlátszatlan tartályban tárolódik.

A növény

A lenliszt magjait előállító növény egyenesen termeszt, 12 és 36 hüvelyk közötti érett magasságot ér el. A lenvirág öt kék szirmot és egy hozzá tartozó gömböt tartalmaz, amely átlagosan 6-8 magot tartalmaz - írja a Purdue Egyetem. 30–40 napos érlelési időszak után a lenmag készen áll a betakarításra. Az érett len barna gömböt és sárga szárat tartalmaz. A cséplés érés után felszabadítja a barna vagy arany lenmagot. Minél előbb megtörténik a lenmag őrlése a betakarítás után, annál bőségesebb a lenliszt tápanyagtartalma.

Lignans

A lenliszt készítéséhez használt lenmag kémiai vegyületeket tartalmaz, amelyek utánozzák az ösztrogén természetes hormonját. Ezek a lignánoknak nevezett vegyületek potenciálisan megvédhetik az emberi testet bizonyos rákoktól - állítja a Marylandi Egyetem Orvosi Központja. Folyamatban vannak a kutatások arról, hogy a lenben lévő lignánok képesek-e a daganatok zsugorítására és a rákos sejtek csökkentésére, valamint az emlő-, vastagbél- és bőrrákok teljes megelőzésére.

Használ

Finoman őrölt lenliszt könnyen beépül a napi étrendbe. Az észak-dakotai Állami Egyetem elmagyarázza, hogy napi egy csésze lenliszt biztonságos és hatékony. Az őrölt lenmag gyümölcslébe keverése vagy a lenliszt gabonára szórása csak néhány módszer a len hozzáadásához az étrendhez. A lenlisztnek helye van a sütésben is, mint zsír- és lisztpótló. A lisztet igénylő receptekben a lenliszt a liszt legfeljebb egyharmadát pótolhatja. Zsír hozzáadását igénylő recepteknél pótoljon fél csésze lenlisztet 2–3 evőkanálenként. zsírból.

A téma által népszerű