Ehetnek Köszvényes Diófélék?

Tartalomjegyzék:

Videó: Ehetnek Köszvényes Diófélék?

Videó: Ehetnek Köszvényes Diófélék?
Videó: Csodálatos utazás az őszi Székelyföldön - Mesebeli tájak Hargita megyében 2023, Június
Ehetnek Köszvényes Diófélék?
Ehetnek Köszvényes Diófélék?
Anonim

A dió az egészséges étrend része.

A köszvény az ízületi gyulladás fájdalmas formája, amelyet a húgysav feleslege okoz. Amint a húgysav felhalmozódik a testében, kristályok képződnek az ízületeiben, fájdalmat és gyulladást okozva. Az öröklődés, az étrend és más tényezők köszvényhez vezethetnek. Például azok az emberek, akik metabolikus szindrómában szenvednek vagy traumatikus balesetből gyógyulnak, hajlamosabbak a köszvényre, és a köszvény inkább az idősebb felnőtteknél fordul elő. Bár több férfi szenved köszvényben, a nőknél is lehet köszvény. Egyes, a húgysav növekedését okozó ételek kerülése segíthet csökkenteni a köszvény tüneteit.

Étel és köszvény

A purinoknak nevezett egyes élelmiszerekben található vegyületek lebomlanak a szervezetben, és húgysavat képeznek. Tehát a köszvényes betegek étrendje alacsony purintartalmú ételekre támaszkodik. Néhány elkerülendő magas purintartalmú étel vagy purintermelő étel közé tartoznak a sült ételek, az alkohol, a zsíros ételek, a szerves húsok, a hering, a makréla, a fésűkagyló és a magas zsírtartalmú snackek, például a chips.

Diófélék és köszvény

Noha a diófélék magas zsírtartalmúak lehetnek, nem tartalmaznak purinokat, és nem korlátozzák a köszvényben szenvedőket. H. K. Choi, a bostoni reumatológus a "Jelenlegi vélemény a reumatológiában" 2010. márciusi számában megjelent tanulmányában azt írta, hogy a dió, a bab, a teljes kiőrlésű gabona, a gyümölcs, a zöldség és a tejtermék egészséges étel a köszvényes betegek számára. Az ezeket az ételeket tartalmazó étrend akár a köszvény megismétlődését is megelőzheti.

Moderálás

Ha túlsúlyos, a súlyának kordában tartása csökkentheti a köszvény előfordulását. A túlsúly növeli a köszvény kockázatát. A dió magas kalóriatartalmú étel, ezért érdemes korlátozni azok bevitelét, hogy elkerülje a felesleges kalóriafogyasztást. Ne vágjon ki teljesen diót. Napi 10-15 dió fogyasztása valóban hozzájárulhat a fogyáshoz, szabályozva a vércukorszintet, és növelve a fehérje és a rost mennyiségét.

Egyéb szempontok

Ha köszvényben szenved, konzultáljon orvosával az étrendről és a kezelési lehetőségekről. Orvosa gyulladáscsökkentő gyógyszereket írhat fel a fájdalom enyhítésére. Ha köszvénye van, akkor hajlamos lehet vesekövekre is, és további étrendi korlátozásokkal járhat a kőképződés megakadályozása érdekében.

A téma által népszerű