A Kreatin-kiegészítők Szedése Befolyásolja-e A Vizelet Kreatinin-szintjét?

Tartalomjegyzék:

Videó: A Kreatin-kiegészítők Szedése Befolyásolja-e A Vizelet Kreatinin-szintjét?

Videó: A Kreatin-kiegészítők Szedése Befolyásolja-e A Vizelet Kreatinin-szintjét?
Videó: Kreatin és amit tudnod kell róla 2023, Lehet
A Kreatin-kiegészítők Szedése Befolyásolja-e A Vizelet Kreatinin-szintjét?
A Kreatin-kiegészítők Szedése Befolyásolja-e A Vizelet Kreatinin-szintjét?
Anonim

A kreatin emelheti a kreatinin szintjét a vérben és a vizeletben.

A kreatinin teszteket orvosa gyakran használja a veseműködés gyors és egyszerű ellenőrzésére. A kreatin-kiegészítőket sportolók és fitneszrajongók használják az izomnövekedés elősegítésére és a rövid távú állóképesség növelésére. A kreatint természetes módon a tested állítja elő, és kreatininné bomlik. A magas kreatinszintet tartalmazó kiegészítők mesterségesen emelhetik a kreatinin szintjét a vérben és a vizeletben.

Kreatin

A kreatin az aminosav természetes terméke a szervezetben. Az izmaidban a kreatin energiával töltődik fel, ha kémiailag összekapcsolja egy foszfátcsoporttal, így foszfokreatint alkot. Intenzív, rövid ideig tartó edzés során - például súlyemelés vagy sprintelés - a foszfokreatint az izomenergia gyors regenerálására használják, de körülbelül 10 másodpercen belül kimerülnek. A Marylandi Egyetem Orvosi Központja szerint nem egyértelmű, hogy a kreatin-kiegészítők növelhetik-e az izmok kreatinszintjét egészséges emberekben.

Kreatinin

A kreatinin önmagában nem mérgező a testére; A magas kreatininszint azt jelezte, hogy a veséje nem szűri a hulladékot, amelyek közül néhány mérgező lehet. A kreatinint a kreatin vagy a foszfokreatin izomok általi lebontásával állítják elő. Normál körülmények között a tested állandó sebességgel termeli a kreatinint. A kreatinint a veséje kiszűri a véréből, és vizelettel eltávolítja.

Kreatininszintek

Orvosa a veseműködés ellenőrzése során meg fogja mérni a kreatinin szintjét a vérében, sok más vizsgálattal együtt. A vér kreatininszintjének mérése lehetővé teszi orvosa számára, hogy könnyen ellenőrizze, hogy a veséje hatékonyan kiszűri-e a hulladékot. Ha a kreatinin szintje magas, akkor a veséje károsodhat, és lassan szűrheti a hulladékot, így a salakanyagok, például a kreatinin felgyülemlhetnek a szervezetben. A vizelet kreatininszintje alacsonyabb lesz a normálnál, ha károsodott a veseműködése.

Kreatin és kreatinin

Ha kreatin-kiegészítőt szed, mondja el kezelőorvosának, mert ez torzíthatja a kreatinin-teszt eredményeit. Nem szabad kreatin-kiegészítőt szednie, ha jelenleg orvos felügyelete alatt áll, különösen vesebetegség esetén. A kreatin még egészséges embereknél is fokozhatja a vizeletürítést vagy a vízvisszatartást, ami további megterhelést jelent a vesén.

A téma által népszerű